Jongeren in een tijd met corona
Na de eerste lockdown, alle kerkelijke activiteiten lagen stil. Men sprak over hoe moeilijk het voor ouderen was, maar hoe ging het met de jongeren? In september 2020 kwam een groep jongeren tussen 12 en 18 jaar voor het eerst bij elkaar. In het jaar dat volgde, maakten ze al improviserend, schrijvend, spelend en filmend een productie over hun ervaringen en gedachten in coronatijd. De eerste geplande uitvoering moest door besmettingen uitgesteld worden. Hopelijk gaat die van 22 mei wel door. In een kerkdienst, want hun verhaal van zorgen, liefde en hoop is een inspirerend verhaal dat helemaal in de kerk thuis hoort.
Winsum – kerkvisie
PG Winsum Halfambt wilde de oude visie herschrijven aan de hand van de visienota Van U is de toekomst, maar dan in minder hoogdravende woorden. Ik leidde een gespreksavond, voorbereid met een vrijwilliger en predikant, waarin gemeenteleden in groepjes op papier zetten hoe Bijbel, geloof en kerk voor hen leven. Zo werd de basis gelegd voor een visiedocument dat gedragen wordt door de gemeenteleden.
Gesprekken tussen ouders over opvoeding met geloof en zingeving
PG Uithuizen. Steeds minder kinderen op de kinderkring. Steeds minder vrijwilligers in het jeugdwerk. Daarom nodigde ik ouders uit om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden met geloof en zingeving en te horen hoe de kerk hen daarbij zou kunnen helpen. We spraken een avond over hun eigen geloofsopvoeding en wat ze belangrijk vinden om aan hun kinderen door te geven en hoe de kerk daarbij zou kunnen helpen. En we spraken over godsbeelden – ondanks grote onderlinge verschillen was het gesprek open en respectvol en vond er een mooie ontmoeting plaats die het onderlinge begrip vergrootte.
Kerst anders – Uithuizen
Door corona kon de gebruikelijke kerstnachtdienst niet doorgaan. Met een groepje vrijwilligers bedachten we alternatieven. Gemeenteleden kregen kaarten met een kerstengel om te versieren en te sturen naar wie wel een engeltje kon gebruiken.
Bij winkeliers in het dorp lagen kaartjes waarop mensen hun wensen (voor de wereld, het dorp, een dierbare of zichzelf) konden schrijven om in de grote kerstboom op het plein te hangen. Die wensen kwamen terug in de nieuwjaarsdienst van de Protestantse Gemeente.